Sunday, January 14, 2007

ΓΡΑΝΙΤΑ ΑΠΟ ΒΙΝΥΛΙΟ


Με αφορμή το τελευταίο post της Ελένης 63 για την τηλεόραση και το trip down the memory lane, στο οποίο μας έβαλε, θυμήθηκα ορισμένες αγαπημένες μουσικές κυρίως εκπομπές (Π.χ. το Μουσικόρμαμα) και αναπόφευκτα τη μαγεία των δίσκων βινυλίου. Γιατί το βινύλιο πρωτίστως είναι το υλικό, από το οποίο φτιάχνονται (ναι ακόμα και σήμερα) οι δίσκοι LP, τα maxi singles και φυσικά τα δισκάκια 45 στροφών και όχι τα περίφημα vinyl φορέματα και μπλουζάκια.

Ο δίσκος (ή η πλάκα για τους παλιότερους) είχε μια μαγεία. Η μαγεία αυτή ξεκινούσε από το γεγονός ότι για πολλά χρόνια στην Ελλάδα πολλά πράγματα ήταν πολύ δυσεύρετα. Αν ξέφευγες δηλαδή λιγάκι από τη Madonna και τους Duran Duran την εποχή της έξαρσης της ποπ, άρχιζε και το δράμα σου. Υπήρχαν όμως δισκάδικα, στα οποία ξημεροβραδιαζόταν ο κόσμος (συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος). Δεν αγόραζε απλά δίσκους (ατάκα μαμάς, φιλενάδας η ίδια και η αυτή: δεν μπορώ να καταλάβω, πώς μπορείς να κάθεσαι με τις ώρες και να αγοράζεις δίσκους), μετείχε σε μιας μορφής τελετουργία. Άκουγε κάτι πριν το αγοράσει, χάζευε τα εξώφυλλα, συζητούσε, ενημερωνόταν και συναντούσε και φίλους. Ένα είδους πολιτιστικό καφενείο, γιατί ο δισκάς, πάντα μερακλής, κερνούσε και καφέ.

Μετά από την επίσκεψη και την προμήθεια, άρχιζε η επόμενη τελετουργία. Να πάρεις το καινούριο album στο σπίτι, να το ξετυλίξεις, να το βάλεις στο πικάπ και να αφεθείς στη μαγεία της μουσικής. Το εξώφυλλο χορταστικό, αν υπήρχε και ένθετο με στίχους και τίποτα άλλες πληροφορίες ήσουν πανευτυχής. Και φυσικά άκουγες ολόκληρο το δίσκο και ήξερες τα κομμάτια με το όνομά τους. Δεν έλεγες ρε Θανάση βάλε το 2 ή το 4, δε θυμάμαι καλά ποιο ήταν αυτό που μ’ άρεσε…

Σήμερα πάλι το χάος. Μαζική παραγωγή CD.
-Αλήθεια Γιώργο, έμαθα ότι έβγαλες καινούριο CD, καλορίζικο, το νούμερο 14 πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά.
-Σ’ ευχαριστώ πολύ Κατίνα, το ξέρει άλλωστε και ο κόσμος και πρέπει να το ξαναπώ: η εκπομπή σου με έχει βοηθήσει πάρα πολύ… πάμε παιδιά (αρχίζει το playback και ο Γιώργος ερμηνεύει… live (μάλλον dead) τις καινούριες επιτυχίες του.

Τα δισκάδικα πάνε. Τώρα είναι πολυκαταστήματα και αυτά. Ψάχνεις κάτι, ποτέ κανείς δεν ξέρει, εκτός αν πρόκειται για το «καινούριο του Ρουβά, έλα μωρέ αυτό που είπε και χτες στη Ρούλα…» (δεν έχω βέβαια τίποτα με το Σάκη, μια νοοτροπία περιγράφω).

Κρίμα πάντως γιατί ένα από τα αγαπημένα χόμπι που είχα εκφυλίστηκε. Δεν ήμουν ποτέ ούτε επεδίωξα να γίνω γνώστης. Παρακολουθούσα αυτά που μου άρεσαν και αναζητούσα και κάτι καινούριο. Εξακολουθώ να το κάνω, αλλά όχι με την παλιά τελετουργία. Ίσως τελικά μαζί με το βινύλιο (που έγινε σέξι φόρεμα) να χάθηκε και η μαγεία…


7 Comments:

Blogger giant13 said...

Φίλε Zinon,

Θυμάμαι το "δισκάκι" να στριφογυρίζει πάνω στο πλατώ του τζιούκ μποξ του καφενείου της γειτονιάς, και συ να προσπαθείς με κυκλικές κινήσεις του κεφαλιού να διαβάσεις τον τίτλο.
Αν δεν ήξερες τον εκτελεστή από προηγούμενη μεγάλη επιτυχία, προσπαθούσες να μάθεις και αυτόν.
Φτωχή οικονομικά η δεκαετία του '60 και '70, δύο στους δέκα είχαν πικ απ, τουλάχιστον στην Τούμπα που γεννήθηκα και μεγάλωσα.
Ο μεγάλος χαμός όμως γινόνταν την επόμενη μέρα των πάρτυ. Πώς να βγεί άκρη ποιανού είναι ποιός δίκος, εκτός και αν ήταν σημαδεμένος. Πόσοι φίλοι αγόραζαν δισκάκι γιά να το ακούσουν στο
πικ απ αλλουνού!

10:09 AM  
Blogger zinon said...

Γειά σου γίγαντα και ακλώς όρισες. Έχω κάνει και γω Θεσσαλονίκη, όχι Τούμπα όμως. Εκεί πάντως θυμάμαι υπήρχε μια καταπληκτική ταβέρνα, όπου τα εδέσματα είχαν ονόματα από την επικαιρότηα. "Ρέμα" νομίζω τη λέγανε. Καταπλητκικό φαϊ, αλλά πιο πολύ πλάκα η σερβιτόρα να σου εξηγεί τί είναι η "Παπαρήγα" (γεμιστή πατάτα).

Μπορεί να ήταν δύσκολη η εποχή των juke box, αλλά είχε ειλικρίνεια και δίψα για μουσική.

Πού είναι σήμερα τα ιστορικά δισκάδισκα της πόλης, όπως το Stereodisc, to Rock 100, to Blow Up. Όλα υπάρχουν, αλλά δε νομίζω να είναι όπως παλιά. Εσύ θα μου πεις...

12:18 PM  
Blogger Dawkinson said...

Pop eleven και ξερό ψωμί!Μάζευα το χαρτζιλίκι, το αντάλλασσα με LPs και κλειδαμπαρωνόμουν στο δωμάτιο για να κλάψω για το Γιώργο (στα 14 τα'χα δεν τα'χα μαζί του, τον έκλαιγα. Ορμόνες...) υπό τη μουσική επένδυση του 'Riders on the storm' και του Dark side of the moon'.
'Εχω πολύ μεγάλη συλλογή από δίσκους βινυλίου, που δεν τους ακούω πια. CDονίστηκα πλήρως...

7:26 AM  
Blogger gitsaki said...

Έχω ελάχιστους δίσκους βινυλίου.Περισσότερα είναι τα σι-ντια τωρα που το σκέπτομαι.Δε με πειράζει καθόλου πάντως.

4:49 PM  
Blogger Eleni63 said...

Ζήνων, εγώ τους δίσκους βινυλίου τους κουβαλάω ακόμη και αγοράζω πικάπ για να τους ακούω. Ομως το κάνω σπάνια. Λατρεύω τους δίσκους μου έστω και σιωπηλούς. Ο καθένας έχει μια ιστορία και δεν την ξέχασα ποτέ. ΠΟΤΕ!!!
Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ παιδάκι όταν μου έφερε ο πατέρας μου ένα μικρό πικάπ πορτοκαλί και το δισκάκι με τον Πέτρο και το Λύκο καθώς και ένα παραμύθι. Λοιπόν δες! το παραμύθιέλεγε για ένα παιδάκι που πεινούσε και δεν είχε παιχνίδια... Και εγώ το πίστεψα. Και παρακαλούσα τη μάνα μου να ανοίξει το μηχάνημα να βάλουμε μέσα τις κούκλες μου να έχει να παίζει το παιδάκι...
Οτι και να μου εξήγησαν δεν το άκουγα. Ακόμη όταν θυμάμαι το περιστατικό μούρχονται δάκρυα στα μάτια. Και παράπονο που το πικάπ δεν χορούσε μέσα τις κούκλες....

8:34 AM  
Blogger zinon said...

@dawkinson: καλώς όρισες. Riders on a storm&Dark Side of the moon. Τί μου θύμισες τώρα!!!

@gitsaki:δε χρειάζεται να σε πειράζει, η μουσική είναι μουσική. Απλά ο δίσκος έχει μια άλλη γοητεία.

@Ελένη63: όλων μας η εμπειρία με το πικάπ είναι κάπως έτσι. Μ'άρεσε πολύ κουβέντα σου περί σιωπηλής λατρείας των δίσκων σου!!!

Πράγματι πάντως η δίσκοι βγάζουν μια μελα

12:26 AM  
Blogger Eleni63 said...

Πάλι σε χάσαμε βρε Ζήνων... Είσαι καλά?

3:54 AM  

Post a Comment

<< Home