Friday, January 12, 2007

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Μεγάλη καούρα μας δημιούργησε η αντιπαράθεση σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που πρόκειται να δημιουργηθούν μετά τη νέα (τρίτη) επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Ειλικρινά δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω αυτόν το διάλογο.

Το πρώτο σημείο που με δυσκολεύει είναι οι αγωνιζόμενοι φοιτητές. Μου αρέσει ειλικρινά να μάχεται κανείς για τις ιδέες και πιστεύω ότι ο καθένας μας δικαιούται και να τις έχει και να τις εκφράζει. Ωστόσο το να βγω να δώσω αγώνα στα μετερίζια για τα ελληνικά πανεπιστήμια και να αποτρέψω τη δημιουργία άλλων σημαίνει ότι με ικανοποιούν. Και ειλικρινά πιστεύω ότι το επίπεδο (διδασκόντων και διδασκομένων) είναι πολύ χαμηλό. Όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά η συνολική εικόνα είναι αναμφισβήτητα κακή. Και αυτό εκτείνεται στο σύνολο της ιστορίας που ονομάζεται πανεπιστήμιο, από τα κτίρια μέχρι τον πρύτανη. Και αναρωτιέμαι λοιπόν: είναι δυνατό να παίζεις ξύλο για τη διατήρηση αυτής της εμετικής κατάστασης. Δε λέω ότι θα μας σώσουν τα ιδιωτικά, αλλά γιατί δε βγήκαμε ποτέ στους δρόμους (παλιοί και τωρινοί φοιτητές) να διεκδικήσουμε καλύτερη παιδεία; Άγνωστο!!!

Περαιτέρω δεν καταλαβαίνω και τους καθηγητές. Τι φοβούνται δηλαδή. Ότι θα προκύψουν και άλλοι πανεπιστημιακοί. Όπως όταν τα ΤΕΙ έγιναν ΑΕΙ που άκουγες τον κ. καθηγητή της ανωτάτης σφουγκαριστικής να λέει: ε, όχι και ο καθηγητής των ΤΕι συνάδελφος!!! Τι είναι αυτά που λες τώρα.Και δόστου αγώνες στους δρόμους. Να διορθώσουμε κάνα γραπτό ή να θυμηθούμε να κάνουμε εξεταστική μπας και πάρει κάνα παιδί πτυχίο και προκόψει περιττεύει. Δεν έχω χρόνο τώρα.

Ο μόνος πραγματικός φόβος των ιδιωτικών ΑΕΙ είναι ότι θα δημιουργήσουμε μία ακόμη φάμπρικα παραγωγής άνεργων πτυχιούχων. Γιατί εκεί είναι το παραμύθι. Στη Ελλάδα έτσι κι αλλιώς πλέον όλοι έχουν ένα πτυχίο. Μα επειδή θα πάνε στο Manchester για physiotherapy (και όχι φυσιοθεραπεία) μα επειδή υπάρχουν τα πανεπιστήμια στις πρώην ανατολικές χώρες. Και μετά; Ανεργία και Άγιος ο Θεός. Αυτό πρέπει να φοβόμαστε, τη μανία δηλαδή του Έλληνα να σπουδάσει. Και όχι φυσικά από αγάπη στα γράμματα (εδώ μετά τις εξετάσεις καίμε τα βιβλία, όπως οι Ναζί και ο Μεταξάς), αλλά από αρχοντορχωριατισμό.

Ελλάς το μεγαλείο σου!!!

Bon week-end mes amis

1 Comments:

Blogger Eleni63 said...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

8:30 AM  

Post a Comment

<< Home